Kunstwerk aan Ezelsveldlaan

Aquarius 2012 door Erik de Jong

Nieuw kunstwerk voor Techniekmuseum, foto BZP

21 april 2012

Op 21 april 2012 heeft Anna Krul (de nachtburgemeester van Delft) op de Ezelsveldlaan, pal voor het voormalig Techniekmuseum, een beeldhouwwerk van de Delftse kunstenaar Erik de Jong onthult.

Erik de Jong bij zijn kunstwerkErik de Jong (L) bij zijn kunstwerk in het midden Anna Krul en rechts Nico de Graaf, foto BZP

Het beeld is onderdeel van het project Aquarius 2012 en is beschilderd door Nico de Graaf meesterschilder bij de Porceleyne Fles. De beeldenserie bestaat uit 17 sterrenwachters op verschillende plaatsen in de binnenstad van Delft. Samen vormen ze, van bovenaf gezien, het sterrenbeeld van waterman. Elk beeld staat voor één van de sterren van Aquarius. Uitleg over het project is te vinden op de website van Erik de Jong.

Aquarius 2012Overzicht van het project Aquarius 2012

Erik de Jong begon in 2005 aan zijn Aquarius-project. Aan de Ezelsveldlaan stond in het verleden al een beeld van hem, maar die werd vanwege bouwwerkzaamheden weggehaald. Het nieuwe beeld  staat dit keer niet op de grond maar op een sokkel. De Jong heeft de holleruimte van de sokkel benut en ingericht als het kleinste museum van Delft.

Eind 2012 is het project voltooid. Een aantal van de zeventien beelden dienen nog geplaatst te worden bijvoorbeeld aan de Kruisstraat en bij de Oude Jan moet nog een beeld komen.