AD: "Ophef om kunst in Hamtunnel"

Hamtunnel

3 mei 2013, door Stefan Heger (overgenomen uit het AD van 3 mei editie Delft)

’60.000 euro voor keramiek aan muur onverkoopbaar’

Het plan van de gemeente Delft om de nieuwe Hamtunnel voor 60.000 euro aan twee kanten met keramiekkunst te bekleden valt zeer slecht. Diverse partijen vinden het 'onverkoopbaar' dat de gemeente hier zo veel geld voor uittrekt. De Hamtunnel die onder de Zuidwal doorloopt van de Asvest naar de Hambrug is vervangen in het kader van de nieuwe spoorzone. Het keramiekkunstwerk dat de wand van de oude tunnel bedekte is daarbij gesneuveld. Daarom laat de gemeente Delft de Hongaarse keramiekkunstenares Marta Nagy een nieuw kunstwerk maken dat de muur moet bekleden.  Het plan van de gemeente was in eerste instantie om één muur van de tunnel voor 30.000 euro te laten bekleden, maar onlangs besloot het college van b en w om ook de andere muur voor 30.000 euro van keramiek te voorzien. Dat leidt tot hevige kritiek vanuit de gemeenteraad.
"Wij kijken uitermate kritisch naar de beslissing om in deze economisch moeilijke tijd nog 30.000 euro uit te trekken voor kunst in het tunneltje" stelt raadslid Linda Böcker van de VVD. "We hebben niets tegen kunst, maar vinden wel dat de gemeente juist nu heel goed moet afwegen of er ergens geld aan moet worden besteed." 

Van het totaalbedrag van 60.000 euro wordt 5000 euro door stadsgewest Haaglanden betaald. De tunnelkunst wordt voor de gemeente dus 25.000 euro duurder dan gepland. Dat wil de gemeente betalen met geld dat vrij komt door een financiële meevaller bij de aanleg van tramlijn 19. "Het is toch vreemd dat de gemeente besluit dat geld maar gewoon op te maken" verzucht fractievoorzitter Aad Meuleman van Stadsbelangen. "Dat geld kan toch ook worden teruggestort in de algemene middelen"

Volgens raadslid Jan Peter de Wit van Leefbaar Delft is de keramiekkunst in de Hamtunnel weggegooid geld. "Het tunneltje wordt toch binnen een uur volgeplakt met affiches" stelt hij. De oude Hamtunnel hing vol met posters en ook de nieuwe tunnel is sinds de oplevering helemaal volgeplakt. De gemeente wil de stenen muur net buiten de tunnel gebruiken als nieuwe plakplek voor posters. Een plan en financiële onderbouwing hiervoor volgen nog. 

Studenten partij STIP heeft geen moeite met de investering in de keramiekkunst door de gemeente, maar vindt het wel jammer dat de tunnel hierdoor geen plakplek meer is. "Het plakken van poster hoort in die tunnel," stelt fractievoorzitter Anne Viruly. "Er komen dan wel legale plakplekken voor terug, maar posters in een tunnel hoort bij die cultuur." Ook Jan Peter de Wit wil de posters in de tunnel houden. "Daar heeft niemand er last van en het spaart een hoop weggegooid geld en zinloze handhaving," stelt hij. De gemeente wilde gisteren niet reageren op de kritiek.

Hieronder kunt u de brief van B&W downloaden.AD 13 mei 2013

Aanvraag omgevingsvergunning:
aanbrengen van kunstwerk
Hamtunnel | bouw: aanbrengen van kunstwerk op de tweede wand | 1-5-2013.
Bekendmakingtype: omgevingsvergunning
Uitgever: Gemeente Delft
Locatie: DELFT
Publicatiedatum: 2013-05-08
http://www.delft.nl/content.jsp?objectid=111065