‘Meer middelzware horeca in de Kromstraat is gewoon een slecht idee’

Kromstraat Horeca

23 juni 2013, door Karl Flieger overgenomen uit de Delft op Zondag

De Gemeente Delft wil een deel van de Kromstraat de bestemming ‘Centrum- Pleinen-1’ geven. Dat blijkt uit het nog definitief door de Gemeenteraad vast te stellen Bestemmingsplan 2013. Bewoners en bedrijven zijn hiertegen in het geweer gekomen met een zogeheten ‘zienswijze’, die zij tijdens de vergadering van de commissie Spoorzone, Verkeer en Ruimte op 18 juni verdedigden. De Gemeente stelt dat voor de ‘zware’ horeca binnen de bestemming ‘Centrum Pleinen-1’ geen plaats is en dat de bewoners zich dus geen zorgen hoeven te maken. “Maar dat doen we dus wel”, zegt bewoonster Florine Koorneef. “Juist middelzware horeca wordt niet door regels ingeperkt en levert daardoor sneller geluidsoverlast op. Categorie 3 horeca heeft een veel betere geluidsisolatie.”

De Kromstraat is populair onder stappend Delft. Met alle gevolgen van dien. Rokers staan op straat te praten en te drinken, luide muziek komt door de open deuren de straat in. Zo ontstaat in de Kromstraat feitelijk een terras zonder tafels en stoelen. Florine: “Veel bewoners zien hun nachtrust verstoord, menig bewoner slaapt met oordopjes. Ik heb mensen van een SUS-team ’s nachts heerlijk door de Kromstraat zien wandelen, ze vonden het blijkbaar gezellig. Terwijl het toch behoorlijk levendig was in de straat. Handhaving van rust wordt door de politie kennelijk niet als noodzakelijk gezien. Ben je eenmaal wakker, dan word je je bewust van het gedreun van de muziek en is het moeilijker inslapen...”

Golven herrie
Florine wil wel even een belangrijke kanttekening kwijt. Wat de bewoners en bedrijven nu aanvoeren, moet vooral niet worden gezien als gezeur. Sterker: ze is een echt stadsmens en geniet van de stadse drukte. En dan kan het dat er dus wel eens een beetje nachtrust bij inschiet. “Het is dan ook echt niet onze bedoeling om de horecabedrijven in de straat dwars te zitten. Maar het is wel ‘leven en laten leven’. De situatie zoals die nu is, daar kunnen we – mits er goed wordt gehandhaafd – wel mee omgaan. We willen gewoon niet dat er een uitbreiding op komt.”

Overigens ziet Florine best in dat niet elke bezoeker van de Kromstraat een notoire herrieschopper is. “Het is vaak een enkeling. Je kent dat wel: ze staan aan de ene kant van de straat te schreeuwen naar iemand aan de andere kant, in plaats van er even naar toe te lopen. Of er gaan om drie uur ’s nachts twee jongens met een blikje door de straat voetballen. Er gaan vaak echt golven herrie door de straat, die dan maar door een paar mensen worden veroorzaakt.”

Koninginnefeest
Om aan te geven dat de horecaondernemers niet zo veel te verwijten valt, vertelt Florine over de Koninginnenacht. “Ze hadden keurig een brief in de bus gedaan dat ze de straat gingen afzetten en dat er tot twaalf uur ’s nachts muziek zou zijn. Het was erg gezellig en om twaalf uur ging die muziek uit. Daarna kwamen de gewone nachtelijke bezoekers en die gaan natuurlijk tot in de vroege uurtjes door. En dan heb ik het nog maar niet over wat mensen na hun bezoek aan ‘aandenken’ in de straat achterlaten...”

Moraal van het verhaal: de bewoners van de Kromstraat willen best horeca in de straat. Maar die moet niet (nog) meer overlast geven dan nu het geval is. “Als in een zaak waar keiharde muziek wordt gedraaid de deur dicht blijft, valt het allemaal nog wel mee”, besluit Florine. “Maar de gasten moeten nu eenmaal naar buiten om te roken, uiteindelijk is het die nieuwe rookwet die tot dit soort situaties heeft geleid. Daarbij: een eventuele uitbreiding van horeca – zoals het bestemmingsplan mogelijk maakt – kan onveilige situaties opleveren. Fietsen versperren de doorgang voor hulpdiensten zoals brandweer en ambulance. Ook kunnen de grote groepen mensen niet snel de straat uit geleid worden als er een calamiteit optreedt. Kortom, die uitbreiding is gewoon een slecht idee.”