Horeca Delft: Rupsje Nooitgenoeg

Horeca Delft: Rupsje Nooitgenoeg

25 juli 2013, door Hans Verhagen overgenomen uit het AD Haagsche Courant editie Delft

Niet om elf uur sluiten: Horeca Delft volhardt in eerder standpunt.
 Onder geen beding gaan de terrassen die buiten de horecapleinen liggen, om 23.00 uur dicht. Dat lijkt de boodschap van Delftse horecaondernemers. Een brief met die strekking aan de gemeenteraad zien bewoners van de binnenstad als onderhandelingsstrategie. Ed Hoogendijk, voorzitter van de afdeling Delft van Koninklijke Horeca Nederland, waarschuwt in een uitgebreide brief aan de gemeenteraad dat het terugdraaien van de huidige sluitingstijd van de terrassen economisch erg slecht kan uitpakken voor de horeca. “De huidige crisis en economische ontwikkeling vraagt om zorgvuldig beleid voor ondernemers als individu en de binnenstad als geheel. Tijden veranderen en de economie van de binnenstad krijgt een ander gezicht waarbij beleving, gastvrijheid, cultuur, gastronomie en creativiteit een steeds belangrijkere rol spelen. De horeca is daarbij een belangrijke partner!"

Oneerlijk
Hoogendijk stelt dat een beleid om de terrassen buiten de horecapleinen om 23.00 uur te sluiten, oneerlijke concurrentie betekent en de uitgaansmogelijkheden beperkt. „Net nu we zo ver waren dat uitgaan in Delft méér is dan alleen de Beestenmarkt." De horecavoorzitter vraagt zich daarnaast af hoe een dergelijk beleid überhaupt zou moeten worden gehandhaafd voor bedrijven die om 01.00 uur of in het weekeinde om 02.00 uur mogen sluiten. „Op een zomeravond met een temperatuur van boven de 20 graden is het praktisch onmogelijk om als bedrijf de gasten van het terras te sturen en wel open te blijven. In andere steden is een vergelijkbaar beleid ongewenst gebleken."
Hoogendijk wijst voorts op andere zaken waardoor de horecabranche het de laatste jaren volgens hem extra zwaar heeft. Hij noemt onder meer accijnsverhogingen, verhoging leeftijdsgrens alcoholgebruik en omzetderving vanwege concurrentie vanuit de detailhandel.

Floris Ie Conge Kleyn (Belangenvereniging Zuidpoort) ziet deze stellingname als onderhandelingstactiek. “Wij gaan er vanuit dat we binnenkort met de horeca rond de tafel zitten en dat wij als bewoners in de binnenstad minder overlast gaan krijgen van de diverse terrassen. Mensen kunnen serieus last ondervinden van laat terrasbezoek. De horeca gedraagt zich een beetje als Rupsje Nooitgenoeg. Straks bestaat namelijk de mogelijkheid dat ook 's winters de terrassen met heathers kunnen worden bevolkt."

AD 25 juli 2013

Toon van Driel: Rupsje nooitgenoeg AD-Delft
De brief aan de van de Koninklijke Horeca Nederland kunt u hieronder downloaden.