"Nieuw leven pand Techniekmuseum"

Jan Pesman en Jeen Pot, Foto Cepezed Leo van Woerkom

17 augustus 2013, door Stefan Heger overgenomen uit AD editie Delft

Vijf jaar lang stond het monumentale gebouw op de Ezelsveldlaan 61 leeg nadat het techniekmuseum eruit was gegaan. De plannen om een dansschool en partycentrum in het pand te vestigen stuitten op massale protesten van omwonenden en werden uiteindelijk door de rechter van tafel geveegd. Architectenbureau Cepezed maakt er nu het verzamelgebouw C2 voor creatieve bedrijven van en betrekt zelf een groot deel. "Het gebouw wordt voor ons een prachtig visitekaartje," stelt architect/directeur Jan Pesman van Cepezed.
Het bekende Delftse architectenbureau zit al sinds 1975 aan de Phoenixstraat. "We worden gek van de overlast van de spoorzone en worden bovendien te groot voor ons huidige gebouw," vertelt Pesman. "We zijn toen rond gaan kijken, ook buiten Delft, en kwamen uiteindelijk bij dit gebouw terecht. Alleen met Cepezed kunnen we het gebouw niet vullen, dus maken we er een gebouw voor creatieve bedrijven van. Het gebouw is in 1905 gebouwd als werkplaats voor scheepsmotoren en is een rijksmonument. Door het gebouw aan te passen voor de nieuwe functie laten we als architectenbureau zien wat we kunnen."
De blikvanger van het gebouw wordt een nieuwentreegebouw dat grotendeels van glas is. "De glazen pui bestaat uit glazen platen van zeven meter hoog, de hoogste van Nederland. Het postmoderne tussengebouw dat de entree van het techniekmuseum was, gaat plat. Doordat de nieuwe entree van glas is, trekt deze niet de aandacht weg van het monument. Van het glazen tussenstuk willen we een tentoonstellingsruimte maken waar creatievelingen kunnen exposeren. Zo krijgt het gebouw een binding met de stad." De schoorsteen bij het gebouw heeft nog geen functie. "Misschien een rokersruimte," grapt Pesman. "Wie een serieus idee heeft kan dat ons laten weten."
De complete verbouwing en nieuwbouw van de Ezelsveldlaan 61 moet voor de zomer van 2014 klaar zijn. "Dat gaan we dan vieren met de stad."

Voor tekeningen en imprssies zie ons eerdere bericht van 8 augustus: "Techniekmuseum wordt C2"