“Oosteinde is slechtste”

onderhoud van de Delftse straten

19 augustus 2013, door Stefan Heger overgenomen uit het AD editie Delft

Delftenaar vindt onderhoud wegen net voldoende

Het onderhoud van de Delftse straten en wegen is ondanks keiharde bezuinigingen volgens Delftenaren net voldoende. Dat blijkt uit een onderzoek van de Delftse Rekenkamer. Opvallend genoeg scoort het Oosteinde het slechtste.
De Delftse Rekenkamer liet 296 Delftenaren ondervragen over het onderhoud en beheer van het wegennetwerk in Delft. Gemiddeld geeft de Delftse weggebruiker een 6,6 voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte en een 6,1 voor de staat van de wegen en straten.

Waardering
De rekenkamer concludeert in het rapport 'Beheer Wegen in Beeld' wel dat de waardering van de Delftenaar daalt. Vooral de waardering voor de binnenstad daalt. 'Uit dit onderzoek blijkt wel dat er voorzichtige waarschuwingssignalen zijn over het beheer van de intensief gebruikte binnenstad.'
Het Oosteinde in het hart van de Delftse binnenstad scoort opvallend genoeg het slechtste in het onderzoek. De straat scoort een
4.35 voor het onderhoud van de wegen en een 5,7 voor het onderhoud van de openbare ruimte. De lage score is opvallend want de kwaliteit van de binnenstad en de omgeving van het Agnethapark zou het hoogste moeten zijn. De gemeente hanteert namelijk hogere eisen voor deze gebieden. De binnenstad en het Agnethapark vallen binnen kwaliteitsniveau B, de rest van de stad heeft sinds de bezuinigingen op het onderhoud het kwaliteitsniveau C. Dat houdt in dat het onderhoud net goed genoeg moet zijn dat de wijk niet verloedert.
De straat waarover Delftenaren het meest tevreden zijn is de Antonia Veerstraat vlakbij het Reinier de Graaf Gasthuis. Deze straat scoort een 7,2 voor het onderhoud van de openbare ruimte en een 7,35 voor het onderhoud van de wegen. Daarmee heeft de Antonia Veerstraat in beide categoriën de hoogste score. Andere straten die slecht scoren op het gebied van openbare ruimte zijn de Kantoorgracht, Harmenkokslaan, Esdoornlaan, Stalpaert van der Wielelweg en de Latijn-Amerikalaan. Voldoende scoren de Vijver Zuid, Gasthuislaan, Cubalaan en Koningin Emmalaan.
Delft heeft 4,5 miljoen vierkante meter aan openbare wegen. Die zijn niet allemaal in het bezit van de gemeente. Ook bijvoorbeeld de provincie Zuid-Holland en de TU Delft hebben wegen in hun bezit. Op het onderhoud van de wegen is 1.36 miljoen euro bezuinigd. Daar komt in 2014 een bezuiniging van 1,06 miljoen euro bij.

Tevreden
Belangenvereniging Zuidpoort die over de binnenstad gaat laat in een eerste reactie weten over het algemeen tevreden te zijn met de kwaliteit van de wegen in Delft. "Ik loop nu door Den Haag en als ik hier om mij heen kijk, ligt alles nog veel meer schots en scheef," stelt Floris le Conge Kleyn van de vereniging. "Delft doet het zo slecht nog niet."

Het gehele rapport kunt u hieronder downloaden: