"Terrassenruzie beu"

Delft, Raadszaal

11 september 2013, door Carel van der Velden (overgenomen uit het AD editie Delft)

‘Raad aan zet over sluitingstijden’
De Delftse politiek moet snel de regie nemen in de slepende discussie over de sluitingstijden van de terrassen. Die oproep werd gisteravond gedaan aan de plaatselijke volksvertegenwoordigers. Bewoners en café bazen kunnen het niet eens worden.
Na 1,5 jaar praten is het de vertegenwoordigers van bewoners en de horeca niet gelukt overeenstemming te bereiken over het terrassenbeleid. Bewoners van de Delftse binnenstad willen dat de terrassen buiten vijf aangewezen plekken om elf uur's avonds sluiten. Zij klagen over toenemende geluidshinder. De horecaondernemers menen dat alle cafébazen het recht hebben hun terras om één uur's nachts te sluiten. "In andere studentensteden is dat ook gebruikelijk" sprak voorzitter Ed Hoogendijk van de afdeling Delft van Koninklijke Horeca Nederland.
De partijen voerden tot drie maanden geleden goed overleg. Daarna ging het mis en de lezingen over de oorzaak liepen gisteravond tijdens de raadscommissie leefbaarheid nogal uiteen. "voordat we eruit waren, stapten de bewoners met hun eisen naar de pers" vertelde horeca-woordvoerder Ed Hoogendijk. "Tot onze verbazing stuurden ze ook een brief naar de gemeenteraad." Volgens de bewoners zit het anders. "We stonden open voor overleg. Maar de horeca-ondernemers kwamen niet" zei een van hen.

Compromis
De Delftse politici bleken gisteravond nog niet toe aan kleur bekennen. Met name de VVD en het CDA drongen aan op nieuw overleg tussen beide partijen. VVD'er Lennart Harpe: "We roepen de burgemeester op de regie te nemen en beide partijen weer aan tafel te krijgen. Als er een compromis is, kunnen we over twee weken in de gemeenteraad een beslissing nemen."
De Markt, de Brabantse Turfmarkt, de Burgwal en de Beestenmarkt zijn in het nieuwe beleid aangewezen als plekken waar de terrassen mogen uitbreiden. Elders in de binnenstad is die ruimte er niet. Volgens diverse andere partijen vormt dit onderscheid geen reden om te differentiëren met de sluitingstijden. "We zijn gebaat bij uniforme regels. Het is aan onze gasten niet uit te leggen dat op het ene terras andere tijden gelden dan op het andere" aldus PvdA-woordvoerder Gerard Kroon.
Burgemeester Verkerk legde de oproep van CDA en VVD naast zich neer. Volgens de burgemeester, verantwoordelijk voor de openbare orde, is het na al die jaren praten de hoogste tijd dat de raad een beslissing neemt. Volgens hem is er geen reden de partijen opnieuw om tafel te krijgen. "Alles is al gezegd en gedaan. Nu er geen akkoord is, moet de gemeenteraad zeggen wat er moet gebeuren." De Delftse raad praat over twee weken verder.

AD editie Delft 11 september 2013

Meer op onze site over dit onderwerp vindt u onder: