"Terrasactie slaat aan"

Joost Verhoeff horeca Delft

Joost Verhoeff, foto Delft op Zondag

14 september 2013, door Hans Verhagen overgenomen uit het AD editie Delft

In enkele dagen tijd heeft Delftenaar Joost Verhoeff al bijna 700 positieve reacties op zijn actie op Facebook om de Delftse caféterrassen tot 01.00 uur 's nachts open te houden. Binnenstadsbewoners willen dat veel terrassen om 23.00 uur sluiten.

'Delftenaren laat van je horen; roept de oud-voorzitter van de plaatselijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland op zijn persoonlijke Facabookpagina op. In enkele dagen tijd heeft hij al bijna 700 'likes'.  "Ongelofelijk, zoals dit is aangeslagen;' zegt Joost Verhoeff, die meteen duidelijk maakt dat hij zijn actie is begonnen, 'puur als burger van Delft'. "Ik hoor overal om me heen van bewoners in de binnenstad, dat ze nauwelijks weten wat er speelt.
En als je ze dan uitlegt dat binnenstadsbewonersverenigingen willen dat diverse terrassen om 23.00 uur 's avonds moeten sluiten, dan begrijpen mensen dat helemaal niet."
De grote hoeveelheid reacties bewijst volgens Verhoeff dat dit onderwerp in Delft erg leeft. "Bewonersorganisaties menen namens iedereen in de binnenstad te spreken. Maar in de binnenstad wonen ook jongeren en 50-plussers die genieten van Delft zoals het nu is. Daarbij is de binnenstad van alle Delftenaren ook van bewoners uit Voorhof en Tanthof en niet van bewoners uit het centrum. Het gaat niet om geld en het gaat niet om winnen. Het gaat hier om een gastvrij Delft voor bezoekers en bewoners."

Uitvoerbaarheid
De oud-horecavoorzitter vindt dat het voorstel van de bewonersorganisaties niet goed uitvoerbaar is. "Ga op een warme avond maar eens als cafébaas om elf uur tegen je klanten zeggen dat iedereen naar binnen moet. Zo je de mensen al van hun stoelen krijgt, zullen velen gewoon in de buitenlucht willen blijven. Bovendien is het niet zozeer de herrie van zo'n terras. Tijdens het debat afgelopen dinsdagavond in het stadhuis, werd ook duidelijk dat klagers een gesprek tussen mensen soms letterlijk verstaan. Maar dat heb je natuurlijk ook als twee mensen voor een café staan te roken."

Floris le Conge Kleyn van de Belangenvereniging Zuidpoort vindt het jammer dat Verhoeff 'als horecajongen' dwars door de onderhandelingen van de binnenstad organisaties heen loopt. "Ik vind het wel makkelijk scoren. De binnenstad organisaties vertegenwoordigen zo'n 600 tot 700 leden, een serieus aantal. En die onderhandelingen met de horeca zijn voor beide partijen hard nodig, anders neemt de politiek straks voor ons beide een vervelende beslissing. Maar ik heb er vertrouwen in dat we komende week met een compromis komen."

----------

Reacties op de site van OmroepWest laten een ander geluid horen:

Napoleon 14-09-2013 | 15:19
Misschien moet Joost Verhoeff maar gewoon begrijpen dat mensen die vroeg op moeten om te werken niet iedere dag zin hebben in lawaai van terraspubliek tot 01:00 met als afsluiter nog even de herrie van het opruimen van de terrasmeubels.
Het is makkelijk om op Facebook iets te delen of te "liken" als je er zelf geen last van hebt. Iedere gek kan wel even op een knopje drukken. De belangen van de bewoners zouden per definitie altijd prioriteit moeten hebben.

Reageren
Koning 14-09-2013 | 14:13
Deze redenering is wel erg kort door de bocht. Klinkt natuurlijk wel lekker in het gehoor om te zeggen dat de Delftse binnenstad niet alleen voor bewoners is maar zo simpel zit de wereld niet in elkaar. Hier worden gerechtvaardigde belangen van bewoners te gemakkelijk ter zijde geschoven. Jammer dat Facebook geen 'vind ik niet leuk' knop heeft.

----------


Toon van Driel in het AD

Terrasactie Joost Verhoeff

Enkele tekeningen uit de bewustwordings campagne van de gemeente Amsterdam:

Meer op onze site over dit onderwerp vindt u onder het trefwoord: terrassenbeleid

Reacties

Door Pvhemmen op
Ik woon al jaren in de binnenstad en ben lid van de belangenvereniging Zuidpoort, maar zou het belachelijk vinden als de terrassen die weer wat levendigheid in de stad brengen om 23.00 uur zouden moeten sluiten. Ik voel mijzelf dus niet vertegenwoordigd door de belangengroepen en ik denk dat ik niet de enige ben