Kunstwerk aan Ezelsveldlaan verplaatst

26 september 2013, door BZP

Het kunstwerk van Erik de Jong en Nico de Graaf aan de Ezelsveldlaan is verplaatst. Volgens de nieuwe eigenaar van het Techniek Museum, Cepezed, past het beeld niet in het ontwerp voor de inrichting van het voorterrein. Inmiddels heeft het kunstwerk een mooie nieuwe plek gevonden in het kleine voortuintje van de heer Aarts, een van de oudste bewoners van de Ezelsveldlaan (sinds 1953). 

Het beeld is onderdeel van het project Aquarius 2012 en is beschilderd door Nico de Graaf meesterschilder bij de Porceleyne Fles. De beeldenserie bestaat uit 17 sterrenwachters op verschillende plaatsen in de binnenstad van Delft. Samen vormen ze, van bovenaf gezien, het sterrenbeeld van waterman. Elk beeld staat voor één van de sterren van Aquarius. Uitleg over het project is te vinden op de website van Erik de Jong.

Eerdere berichten op onze site: Kunstwerk aan Ezelsveldlaan

Aquarius sculptuur aan EzelsveldlaanNieuwe plek voor het Aquarius beeldje aan de Ezelsveldlaan 57

Jan Aarts en Erik de JongJan Aarts helpt Erik de Jong bij het ontmantelen van het kunstwerk

Artikel overgenomen uit Delft op Zondag van 29 september:

Delvenaren in beeld: Nico de Graaf (67) en Erik de Jong (42), kunstenaars
- Wat zijn jullie hier aan de Ezelsveldlaan aan het doen?
Erik: “Een beeld van het Aquarius 2012 aan het vernietigen. Hij moet helaas plaatsmaken voor parkeerplaatsen. Dat is inmiddels wel een mooi verhaal, want we hadden geen zin om het terug te plaatsen in ons atelier. We zijn vervolgens op zoek gegaan naar een nieuwe plaats voor het beeld en hebben aangebeld bij opa Jan, die hier woont. We hebben hem gevraagd of hij het beeld in zijn tuin wilde. Hij was zeer verguld met dat aanbod en zodoende hebben we het hier geplaatst. We vonden dat het een mooie plaats in Delft moest houden en opa Jan liet ons doen wat we wilden.”

- Hebben jullie dit beeld samen ontworpen?
Erik: “Ja en daar zit een mooie geschiedenis aan vast. Dit beeld is namelijk het begin van onze samenwerking. Ik maak als beeldhouwer altijd witte beelden en zie ze vervolgens op mijn manier. Nico zag dit beeld en vroeg me of hij het mocht beschilderen. Toen hij dat had gedaan, gaf me dat een gevoel van euforie. Hij liet me mijn eigen beeld herzien.”

- Hebben jullie afgelopen week nog iets leuks gedaan?
Nico: “We zijn samen naar het ziekenhuis geweest, zonder dat we zelf ziek waren en zonder dat we iemand kwamen bezoeken. Dat was erg leuk. Een zieke man kwam tijdens zijn periode in het ziekenhuis namelijk tot de conclusie dat er in het ziekenhuis behalve een paar schilderijen niets te zien is. Daar wilde hij verandering in brengen en als dank voor zijn behandelingen schenkt hij vier beelden van ons in kijkleen aan het ziekenhuis.”

- Vindt hij ze mooi?
Erik: “Het is een kunstliefhebber en hij heeft meer werk van ons gekocht. Hij zag de Siddha’s en vond ze zo prachtig dat hij de hele selectie wilde schenken aan het ziekenhuis.”
Nico: “De Siddha’s zijn ook hele bijzondere beelden. Een goede keuze van hem.”

- Wat is jullie nieuws van afgelopen week?
Nico: “Ik vraag me af waar premier Rutte mee bezig is…”
Erik: “Ga je het nou over politiek hebben?”
Nico: “Ja, ik weet dat jij daar niet van houdt.”
Erik: “Dat is toch zonde van dit mooie stukje, joh!”
Nico: “Ik vind dat het geld verkeerd wordt uitgegeven. Laten we het daarop houden.” (MA)

Nico de Graaf, Erik de Jong en Jan AartsNico de Graaf, Erik de Jong en Jan Aarts