"Ton om stad bruisend te houden als brug dicht is"

Ton om stad bruisend te houden als Sebastiaansbrug dicht is

31 maart 2014, door Stefan Heger overgenomen uit AD editie Delft

Gemeente komt Delftse ondernemers tegemoet.

Ondernemers krijgen 100.000 euro van de gemeente om zoveel mogelijk mensen naar de binnenstad van Delft te lokken, als straks de Sebastiaansbrug is afgesloten.

Veel ondernemers in de binnenstad vrezen dat het aantal bezoekers aan het gebied afneemt zodra de Sebastiaansbrug in september voor een jaar wordt afgesloten. De brug is immers een van de belangrijkste toegangspoorten tot de binnenstad. Het idee achter het geld van de gemeente is dat de ondernemers er acties en evenementen mee gaan organiseren, om ervoor te zorgen dat mensen ondanks de afsluiting tóch naar Delft komen.
De Sebastiaansbrug wordt vanaf september geheel vervangen. Daardoor is er een jaar lang geen verkeer mogelijk vanaf de TU-wijk naar het Zuidpoortgebied. Automobilisten worden omgeleid rond de binnenstad en kunnen het oude centrum bereiken via de Koepoortbrug of de Vrijenbanselaan. "Als we niks doen kan dat rampzalig zijn voor ondernemers, vooral in het Zuidpoortgebied," zegt Yvo Sonneveld van winkeliersvereniging Tussen de Geveltjes. Hij is tevens eigenaar van kledingwinkel No.13 aan de Oude Langendijk. "Veel ondernemers maken zich daar zorgen om. Met dit geld moeten we er voor kunnen zorgen dat we het zo weinig mogelijk gaan merken."
Wat de ondernemers met het geld gaan doen wil Sonneveld nog niet zeggen. "We maken volgende week in een mediacampagne bekend waar we een deel van het geld aan gaan besteden." Behalve Tussen de Geveltjes zijn ook parkeergarage-eigenaar Parking Delft en de gemeente betrokken bij de besteding van de 100.000 euro. "Het doel van dit project is om, in het kader van de campagne 'Welkom in Delft', de bereikbaarheid van de binnenstad onder de aandacht te brengen in combinatie met wat Delft te bieden heeft," legt Jan Langstraat, woordvoerder van de gemeente, uit.

Looproutes
Ideeën om dit te doen zijn er volgens Yvo Sonneveld zat. "We hebben veel plannen om mensen te prikkelen gewoon naar Delft te komen. We zullen bijvoorbeeld veel aandacht besteden aan goede looproutes door de binnenstad." Ondernemersvoorman Herman Weyers is blij met de investering van de gemeente. "Alle ondernemers in de binnenstad krijgen het moeilijker door die afsluiting en specifiek de ondernemers in het Zuidpoortgebeid. Evenementen kunnen op specifieke dagen grote trekkers zijn, maar het geld kan ook gebruikt worden om de binnenstad als geheel wat gezelliger te maken. Dat kan door bijvoorbeeld meer bloembakken te plaatsen."

AD 31 maart 2014: Ton voor ondernemers

28 maart 2014 Twitter bericht van BZP Sebastiaansbrug