"Historisch moment!"

Horeca convenant Delft 2014

14 juni 2014, door Jesse Budding overgenomen uit de Delftse Post

Streven naar minder geluidsoverlast. Dat is het doel van het convenant dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Delft, bewonersorganisaties, politie en gemeente Delft morgen sluiten in café de Oude Jan. “Een historisch moment”, volgens Ed Hoogendijk, voorzitter van de KHN, afdeling Delft.

Een stad als Delft kent natuurlijk heel veel horeca. “Maar het rookverbod was een van de grootste oorzaken voor de geluidsoverlast”, meent Floris le Conge Kleyn, secretaris van de BelangenverenigingZuidpoort. Want sindsdien zijn de terrassen alleen maar voller geworden en is het volume navenant toegenomen.” Ansje Jonquière, voorzitter van de Belangenvereniging Oude en Nieuwe Delf: “Er treden tegenwoordig veel bands op. Ik hoop in de toekomst op meer singer-songwriters, dan gaat de bas eruit.” “Geluid is moeilijk aan te pakken”, weet Irma Lauwers, adviseur veiligheid van de gemeente Delft. “Want stemgeluid kan niet meegenomen worden in de metingen.” Le Conge Kleyn: “De belangenvereni- gingen wilden toch iets aan de geluidsoverlast doen.” “We waren al jaren elders aan het rondkijken”, voegt Jonquière toe. “Het bleek heel goed mogelijk om samen om tafel te komen. Dat hebben we in Maastricht gezien.” Maar in het verleden verliep de samenwerking tussen de partners niet altijd vlekkeloos. Lauwers: “Beide partijen zijn samen naar de raad gekomen en hebben beide ingesproken. Daarop deed de raad een oproep aan de burgemeester om een convenant te sluiten. Maar de burgemeester antwoordde dat de raad aan zet was, hij vond dat hij er alles gedaan had. Daardoor kropen horeca en bewoners naar elkaar toe.”
“Tegenstellingen overbruggen bleek in het begin niet altijd gemakkelijk”, geeft Ed Hoogendijk toe. “Als je elkaar niet kent, is het moeilijk om dingen uit te leggen. De bewoners werden niet altijd goed gehoord en problemen niet goed geregistreerd. Daar komt nu verandering in met het sluiten van het convenant. Als horeca kun je dan denken: het zal me worst wezen, maar zo werkt het niet.” Lauwers: “Een heet hangijzer waren de vervroegde sluitingstijden, maar ze hebben elkaar daarin kunnen vinden door goed overleg.” Het resultaat van onderhandelingen mag er zijn: een overeenkomst van alle partijen om geluidsoverlast te bestrijden en de sluitingstijden van terrassen blijven ongewijzigd.

Oplossend en preventief
De samenwerking tussen politie, horeca, gemeente en binnenstadbewoners wordt donderdag bezegeld door het ondertekenen van een convenant. Daarnaast zijn nog meer winstpunten behaald in het overleg, Zo komt er een meldpunt ‘overlast’ waar bewoners dag en nacht terecht kunnen. De politie registreert en behandelt hier klachten om ze regelmatig terug te koppelen waarna er een tweejaarlijkse evaluatie volgt tussen de bewoners en horeca aldaar. “Je wilt natuurlijk niet dat de zaak verwatert”, legt Hoogendijk uit. “Nu is het lastig voor de politie waar heen te gaan met een melding. Maar vanaf nu rapporteren ze ons wat en wanneer iets heeft plaatsgevonden.” Het convenant is zowel oplossend als preventief. In elk geval blijven we altijd met elkaar in gesprek. Nu al gaat het met de veiligheid in de stad steeds beter. Vorige week sprak ik aankomend studentes die zeiden: ‘Wij willen hier studeren, omdat Delft een veilige stad is.’” “En Delft is beter af met minder decibels”, sluit Jonquière van de belangenvereniging glimlachend af. Alle partijen zijn het ermee eens, dit convenant is een mooie stap naar een vruchtbare toekomst.